panargolikos.gr
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιώτης Ψυχογυιός: Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα

Κοινοποίηση

Άρθρο του Παναγιώτη Ψυχογυιού, οικονομολόγου, υποψήφιου βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε αυτή την τραγική συγκυρία και λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της, φέρνει στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων χωρίς ουσιαστική διαβούλευση , και το οποίοεπιχειρεί να θέσει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ελεύθερης αγοράς το νερό.

Οι διαγνώσεις για τα προβλήματα στη διαχείριση του νερού στη χώρα μας έχουν γίνει εδώ και χρόνια και είναι σε όλους γνωστά. Από την έλλειψη συντήρησης των δικτύων, έως τις απώλειες νερού στα δίκτυα ύδρευσης (πάνω από 20%) μέχρι την κακή κατάσταση των αγροτικών δικτύων άρδευσης, όλα οδηγούν στην υπερκατανάλωση νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και η κυβερνητική λύση έρχεται με τη μετονομασία της Ρ.Α.Ε. σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και την ανάληψη από πλευράς της του ελέγχου των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης των αποβλήτων.

Όλα οδηγούν στον τελικό στόχο, που είναι η αλλαγή για το ποιος αποφασίζει την τιμολόγηση του τόσο πολύτιμου αγαθού.Η μεταφορά του ελέγχου και της διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων σε χέρια ιδιωτών το μόνο που θα επιτύχει είναι την αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές και την σώρευση κερδών στους λίγους.

Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καταρτίστηκαν εν κρυπτώ, καθώς δεν μετείχε κανένας θεσμικός φορέας, όπως οι ΔΕΥΑ, οι δήμοι ή οι Περιφέρεια. Ταυτόχρονα ,στην νέα ρυθμιστική αρχή δίνεται η δυνατότητα να προτείνει συγχωνεύσεις υφιστάμενων ΔΕΥΑ όπως και κατάργηση των αρμοδιοτήτων των δήμων, οπότε παύει να υπάρχει και αντίστοιχο ανταποδοτικό όφελος για τους δημότες.

Προφανώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει στις ακόρεστες ορέξεις των μεγάλων εταιρειών, δύο ακόμη ζωτικά αγαθά για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τσέπη του κόσμου: το νερό και τη διαχείριση των απορριμμάτων.Οι πελατειακές και προεκλογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη φαίνονται για άλλη μια φορά. Σε μια εποχή που πανευρωπαϊκά , ο δημόσιος χαρακτήρας στην διαχείριση του νερού είναι βασική προτεραιότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί κόντρα στην λογική.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το επίμαχο νομοσχέδιο και να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, καθώς και να ενισχύσει το ρόλο και την λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης.

Related posts

Άργος: Την Κυριακή 2 Απριλίου η εξ΄ αναβολής εκδήλωση με την Βίκυ Φλέσσα στον “Δαναό”

Ομάδα Σύνταξης

ΤΑΣΟΣ ΧΡΟΝΗΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Δήμος Ερμιονίδας: Το Επιμελητήριο Αργολίδας στο Κρανίδι επισκέφτηκε ο Τάσος Λάμπρου