panargolikos.gr
ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Πρεμιέρα για το “Γαμήλιο Εμβατήριο” του Άγγελου Τερζάκη από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας

Κοινοποίηση

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας συνεχίζει δυναμικά την παρουσία του στη θεατρική σκηνή και αυτή τη χρονιά, με τη νέα του παραγωγή «Γαμήλιο Εμβατήριο», του Άγγελου Τερζάκη. Η παράσταση εντάσσεται στην Χειμερινή Περίοδο 2022-23.

Πρεμιέρα: Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, ώρα 20.30

Παραστάσεις: 19, 20, 25, 26 & 27 Μαρτίου 2023

Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, Κρανίδι

Τιμή Εισιτηρίου 8€

Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Σίδερης

Σκηνικά – Κοστούμια: Ι. Ξυπολιάς – Δ. Σίδερης

Moυσική: Θοδωρής Μπρουτζάκης

Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Διαλεχτή Μαρκογιάννη: Ελένη Ντάκου, Λεμονιά Μαρκογιάννη: Βίκυ Παπάζογλου, Ροζαλία Μαρκογιάννη: Ιωάννα Μέξη, Μαρίνα Μαρκογιάννη: Αλίκη Πάζιου, Ανθούλα Μαρκογιάννη: Βενετία Κωστελένου, Κλεάνθης Μαρκογιάννης: Παντελής Τόδωρης, Σάββας Χρηστούδης: Αρτέμης Αϊβαλιώτης, Ζαχαρίας Τρέκλας: Κώστας Πεντεδέκας, Κοσμάς Λεφούσης: Γιώργος Πέλλας, Αδριανός: Γιάννης Καϊμασίδης.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Το 1937 ο τριαντάχρονος Άγγελος Τερζάκης γράφει το δεύτερο θεατρικό του έργο, «Το Γαμήλιο Εμβατήριο». Το 1937 ξαναδουλεύει την δεύτερη και τρίτη σκηνή και η Μαρίκα Κοτοπούλη με το θίασό της ανεβάζει την παράσταση στο Rex.

O Άγγελος Τερζάκης (Ναύπλιο 1907 – Αθήνα 1979) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους μας. Μία πολυσχιδής πνευματική προσωπικότητα. Ανήκει στην λεγόμενη «γενιά του 1930» που έφερε τον αέρα της ανανέωσης στα ελληνικά γράμματα.

Ο Άγγελος Τερζάκης θαύμαζε τον Ίψεν, τον Λόρκα, τον Τσέχωφ και ομολογούσε τις επιρροές που δέχθηκε μελετώντας τα έργα τους.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού αστικού Δράματος με συμβολικές προεκτάσεις. Το θέμα του είναι παρμένο απ’ το μεσοαστικό και το μικροαστικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και έχει ως κύρια πρόσωπα μια μάνα χήρα, με τέσσερις ανύπαντρες κόρες κι έναν γιο που εργάζεται στην πρωτεύουσα. Όλες οι ελπίδες της μάνας και των τεσσάρων κοριτσιών στηρίζονται σ’ αυτόν τον μοναχογιό. Κάποια μέρα εκείνος επιστρέφει στην επαρχία, όχι όμως για να μείνει κοντά τους. Έρχεται να ξεπουλήσει και το τελευταίο τους κτήμα, γιατί έκανε μια κατάχρηση στην εταιρεία που εργάζεται και πρέπει να βάλει τα χρήματα στη θέση τους πριν αποκαλυφθεί η πράξη του.

Η παράσταση αφορά την πρώτη απόπειρα ενασχόλησης του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, με έργο του μεγάλου μας, Ναυπλιώτη, Άγγελου Τερζάκη. Ένα έργο συγκλονιστικό και δυστυχώς αρκετά επίκαιρο, αν ειδωθεί κάτω από το πρίσμα του φαινομένου των πρόσφατων γυναικοκτονιών. Γιατί γυναικοκτονία δε θεωρείται μόνο η δολοφονία μιας γυναίκας, αλλά και ο εξαναγκασμός της σε αυτοκτονία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξαπάτησή της και να αποφύγει την κατακραυγή και το στιγματισμό του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτής της παράστασης. Τον Ίωνα τον Ξυπολιά για τους υπέροχους φωτισμούς και τη συμβολή του στην κατασκευή του σκηνικού. Καλωσορίζω τον Θοδωρή τον Μπρουτζάκη, τον εξαιρετικό μουσικό, στον Όμιλό μας και τον ευχαριστώ για την εξαίσια και πολύ δεμένη με το έργο, μουσική που μας έγραψε. Είναι η πρώτη μας συνεργασία, αλλά σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια. Οι φωτισμοί του Ίωνα δεμένοι με τις υπέροχες μουσικές του Θοδωρή, δημιουργούν εξαιρετικές ατμόσφαιρες.

Τέλος, ευχαριστώ όλους τους ηθοποιούς, κορίτσια και αγόρια που πήραν μέρος στην παράσταση, και ζωντάνεψαν επί σκηνής τους ήρωες του Τερζάκη.

Δημήτρης Ι. Σίδερης, Μάρτιος 2023

Ευχαριστίες προς τους Χορηγούς

Ο Θ.Ο.Ε. ευχαριστεί θερμά το Μέγα Aρωγό του, ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ (Σ.ΦΙ.Π.) για τη διαχρονική του στήριξη, καθώς και το Διακεκριμένο Χορηγό Χειμερινής Περιόδου 2022-23 ΖΑG ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, τους Χορηγούς Χειμερινής Περιόδου 2022-23 ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ & ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΜΠΑΣΙΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ, τους Χορηγούς Α’ Τριμήνου 2023 ΥΙΟΙ Ι. ΜΑΧΑΙΡΑ & KATI ΨΗΝΕΤΑΙ και τον Υποστηρικτή Γ. ΣΚΟΥΡΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΤΡΟΦΙΜΑ, για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Ειδικά για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της νέας αυτής παραγωγής, ευχαριστούμε: το Χορηγό Εισιτηρίου ZAG ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ (Κρανίδι), τους Χορηγούς Πρωτότυπης Μουσικής του Θοδωρή Μπρουτζάκη ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΑΓΡΕΣ (Κρανίδι), BAKERY ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Κρανίδι-Πόρτο Χέλι-Ερμιόνη) & ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ (Κρανίδι-Ερμιόνη), το Χορηγό Σκηνικού PORTOTECHNIKI ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΟΤΣΟΒΟΣ (Πόρτο Χέλι), το Χορηγό Κοστουμιών DROUGAS BAKERY (Ερμιόνη-Κρανίδι-Πόρτο Χέλι), το Χορηγό Φιλοξενίας LONG VIEW RESORT HAMMAM & SPA PORTO HELI,

καθώς και όλους τους Υποστηρικτές: ΑΝΝΑ SPORT (Κρανίδι), ASLANIS OPTIC (Κρανίδι), ΓΕΥΣΗ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ (Κρανίδι), GOLD ICE ΠΑΓΑΚΙΑ (Ερμιόνη), COFFEE DROPS ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟΝ (Ερμιόνη), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ (κρανίδι-Πόρτο Χέλι), PIZZA HOUSE (Κρανίδι), REVOIL ΕΛΕΝΑ ΜΑΝΕΑ (Κρανίδι), ΣΙΩΡΑΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ (Κρανίδι), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΛΑΝΤΙΚΑ (Πόρτο Χέλι), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗ (Κρανίδι), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΠΑΤΡΙΤΣΙΟ ΝΕΖΕ (Δίδυμα), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ (Κρανίδι), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΙΩΤΗ (Πόρτο Χέλι).

Πληροφορίες για τον Τύπο: Δανάη Σαλεπούλα, Σύμβουλος Επικοινωνίας, τηλ. 6979796194, dsalepoula@gmail.com

Related posts

“Έπεσε μαχόμενη” η Ερμιονίδα στη Σύρο

Η Άννα – Μαρία Λαμπίρη υποψήφια με την “Δυνατή Ερμιονίδα”

Ομάδα Σύνταξης

Με τη “Δυνατή Ερμιονίδα” υποψήφιος ο Κώστας Κόκκαλης

Ομάδα Σύνταξης