panargolikos.gr
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΝΑΡΓΟΛΙΚΟΣ

Εγκαίνια έκθεσης στο Ναύπλιο: “Μύθοι και σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη” (19ος-αρχές 20ού αιώνα)

Κοινοποίηση

Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023, ώρα 20.30, στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Παράρτημα Ναυπλίου εγκαινιάζεται η έκθεση: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ στη Νεοελληνική Τέχνη (19ος-αρχές 20ού αιώνα)

Γλυπτά, ζωγραφικά έργα και σχέδια παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, που εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Ιουνίου στις 20.30 στο Παράρτημα του Ναυπλίου, με σκοπό να διαφανεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και οι διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.

Η πρόσληψη του μύθου από τους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες γίνεται καταρχάς σύμφωνα με τις επιταγές της ακαδημαϊκής τέχνης. Ωστόσο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Ευρωπαϊκός Συμβολισμός προσδίδει νέα δυναμική στα μυθολογικά θέματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους καλλιτέχνες των πρωτοποριών του 20ού αιώνα.

Η έκθεση στοχεύει παράλληλα, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, στην αποκωδικοποίηση των συμβόλων που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο, και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.

Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.

Επιμέλεια έκθεσης:
Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου
Τώνια Γιαννουδάκη

Παράλληλα στο πλαίσιο επανασχεδιασμού της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, από την επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, με θέμα τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία – 1821, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του 19ου αιώνα και ενισχύουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε μορφολογικό και εικονογραφικό επίπεδο.

Τα έργα της μόνιμης συλλογής του Παραρτήματος προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), της Συλλογής Ιδρύματος Αντώνιου Ε. Κομνηνού και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, ενώ περιλαμβάνονται και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Πληροφορίες

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Παράρτημα Ναυπλίου

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ
στη Νεοελληνική Τέχνη
(19ος-αρχές 20ού αιώνα)

Εγκαίνια Έκθεσης:
Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
Ώρα έναρξης: 20.30

Διάρκεια Έκθεσης: 10.6.2023 – 30.5.2024

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00-15.00
Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00-15.00 & 17.00-20.00
Κυριακή: 10.00 – 14.00
Τρίτη: Κλειστά
Δευτέρα: Είσοδος ελεύθερη

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου
Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα

Παράρτημα Ναυπλίου
Σιδηράς Μεραρχίας 23, Ναύπλιο
Τηλ.: .27520 21915, 27520 21935
e-mail: labrinikarakourti@nationalgallery.gr

Related posts

Αργολίδα: Ο 8ος Αγώνας Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή αφιερωμένος στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Live στο Άργος ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης

Στη λαϊκή αγορά και τα καταστήματα του Λυγουριού ο υπ. Βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ψυχογυιός