ΠΑΝΑΡΓΟΛΙΚΟΣ.GR
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών: Δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο

Κοινοποίηση

Την αναγνώριση του δικαιώματος στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα, θέτει ως στόχο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που τιμάται στις 18 Απριλίου, τονίζοντας ότι «το ιστορικό καρκίνου, υπό προϋποθέσεις, δεν πρέπει να αποτελέσει πλέον εμπόδιο στην πρόσβαση των επιβιωσάντων σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στην κάλυψη των ασφαλιστικών τους αναγκών».

Κάθε χρόνο η επιβίωση από τον καρκίνο υπολογίζεται ότι αυξάνεται κατά 3%, χάρη στις σημαντικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ογκολογική περίθαλψη. Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από καρκίνο έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν στην κοινωνική και οικονομική ζωή, χωρίς να υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας του ιστορικού τους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ, πολλοί επιβιώσαντες, ακόμη κι αν έχουν παρέλθει δεκαετίες από την περίοδο που νόσησαν από καρκίνο, αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως είναι η λήψη δανείων ή η ασφάλεια ζωής, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου.

Το θέμα δε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ζωτικής σημασίας για όσους έχουν νοσήσει σε νεαρή ή παιδική ηλικία και μπορεί να αντιμετωπίζουν τέτοιου τύπου δυσκολίες σε όλη την ενήλικη ζωή τους.

Το δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου. Μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται σε έξι χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία), οι οποίες έχουν λάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στις χώρες αυτές, για τη λήψη δανείων μέχρι ένα ποσό και για τη σύναψη συμβολαίων ασφαλειών ζωής, απαγορεύεται η συλλογή ιατρικών πληροφοριών σχετικά με το ιστορικό καρκίνου, εφόσον έχει παρέλθει συγκεκριμένος αριθμός ετών από τη νόσηση (5 ή 10 έτη κατά περίπτωση), κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κάποια υποτροπή ή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου διεκδικεί την αναγνώριση του δικαιώματος στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο και στην Ελλάδα και ανοίγει τον διάλογο για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων, με στόχο την ταχεία και ομαλή επανένταξη στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο.

Μέσα από τη συνεργασία με την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αποσκοπεί στη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε οι επιβιώσαντες από καρκίνο να επιστρέφουν ισότιμα στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, απαλλαγμένοι από το στίγμα, έχοντας τις ίδιες ευκαιρίες και αντιμετώπιση με όλους τους πολίτες.

Related posts

Συλλήψεις από την Αστυνομία στην Αργολίδα: Στην Ερμιονίδα για όπλα και στο Ναύπλιο για ναρκωτικά

admin

Γιώργος Γαβρήλος: Η τοποθέτηση μου στην εκπομπή RESTART στο ATTICA TV

admin

Επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη σε Άργος και Ναύπλιο την Παρασκευή 5 Μαΐου

admin