panargolikos.gr
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πράσινο φως από την ΡΑΕ για τεράστιο αιολικό πάρκο στην Πελοπόννησο

Κοινοποίηση

Το φως της δημοσιότητας είδε ακόμα ένα μεγάλο σχέδιο για υποδομές ΑΠΕ στην Ελλάδα καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άναψε το πράσινο φως για ένα τεράστιο αιολικό πάρκο

Πιο συγκεκριμένα η Αρχή χορήγησε βεβαίωση παραγωγού ειδικών έργων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 315 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 315 MW.

Το έργο είναι ένα από το μεγαλύτερα που δρομολογούνται στην Ελλάδα και δικαίως συγκεντρώνει τα βλέμματα καθώς μια τέτοια επένδυση θα απαιτήσει και αντίστοιχα μεγάλα κεφάλαια ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα.

Ενδεικτικό του μεγέθους του έργου είναι η έκταση και τα σημεία που προβλέπεται να καλύψει. Το αιολικό πάρκο θα αποτελείται συνολικά από 75 (18 , 30 , 7 , 20) ανεμογεννήτριες και θα αναπτυχθεί στις θέσεις Φεριζή Ράχη, Στεφανάκι – Πατερή – Λούβρου, Βασιλεισή, Προφήτης Ηλίας, Τούρλα, Κουμαρος – Ρουπακολακκο, Ελατιάς, Πηλιουριώτικο, Βράχος – Ρουπάκια, Κατάρτια, Κορομηλιά, Κορακιά, Τούρλες, Κουτσουρίζι – Χιονοβούνι, Ζαστανο, Χιονοβούνι και Τραγάνα. 

Οι θέσεις βρίσκονται εντός των δήμων Ευρώτα, Μονεμβασίας και Νότιας Κυνουρίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Φορέας του έργου είναι η CNI ENERGY AE, η οποία θα χρηματοδοτήσει το έργο μέσω τραπεζικού δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα σχέδια ο αιολικός σταθμός θα διασυνδεθεί στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας μέσω ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης υψηλής τάσης. Η διασύνδεση του αιολικού σταθμού θα πραγματοποιηθεί στο ΚΥΤ Διστόμου στη Βοιωτία. Ο σχεδιασμός της διασύνδεσης θα προσδιοριστεί στο τελευταία στάδιο όταν και θα λάβει την Προσφορά Σύνδεσης από τον Διαχειριστή του Συστήματος. Όπως σημειώνεται στην βεβαίωση της Αρχής η εταιρεία οφείλει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για την κατασκευή της διασύνδεσης του σταθμού με το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ναι μεν αλλά…

Η βεβαίωση της Αρχής χορηγήθηκε στην εταιρεία με ένα πολύ σημαντικό αστερίσκο, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις όπου οι περιοχές θεωρούνται κορεσμένες από την πυκνότητα των αιολικών. Πιο αναλυτικά η βεβαίωση χορηγήθηκε με την επιφύλαξη της μη υπέρβασης της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων στις Δημοτικές Ενότητες που χωροθετείται ο αιολικός σταθμός.

Η πορεία του έργου θα εξαρτηθεί άμεσα από την πορεία παρόμοιων έργων στην περιοχή τα οποία έχουν ξεκινήσει την αδειοδοτική τους πορεία. Σε περίπτωση που τα “προπορευόμενα” έργα λάβουν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καλύψουν την επιτρεπόμενη πυκνότητα αυτό συνεπάγεται την ανάκληση της βεβαίωσης της CNI ENERGY AE για λόγους αδυναμίας υλοποίησης του έργου.

Τα άλλα πρότζεκτ της εταιρείας

Αυτό δεν είναι το μοναδικό έργο που σχεδιάζει η CNI. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της ακόμα μία άδεια για αιολικό σταθμό ισχύος 15,3 MW στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Επιπλέον έχει έχει εξασφαλίσει δύο άδειες για υποδομές αποθήκευσης ενέργειας. Η μία 50 MW στο Δήμο Τρίπολης και δεύτερη ισχύος 200 MW στο Δήμο Λεβαδέων.

Σύμφωνα με το καταστατικό της κύριος σκοπός της εταιρείας είναι: α) Η παραγωγή, η εκμετάλλευση, η εμπορία και η αποθήκευση ήπιων μορφών ενέργειας και ειδικότερα της αιολικής, της ηλιακής, της υδροηλεκτρικής, της γεωθερμικής και της βιομάζας και η διάθεσή τους, καθώς και θερμοηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και η κατασκευή δικτύου μεταφοράς ενέργειας. β) Η παραγωγή ενέργειας σε μορφή θερμού νερού, ατμού ή στερεών καυσίμων από βιομάζα.

Related posts

Κακοκαιρία σε Αργολίδα : Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο

Ομάδα Σύνταξης

1.358 τροχαίες παραβάσεις στην Πελοπόννησο σε μία εβδομάδα – Οι περισσότερες για παράνομη στάθμευση και υπερβολική ταχύτητα

Το πρόγραμμα της Γιορτής της Τουλίπας στα Δίδυμα Ερμιονίδας