panargolikos.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογή Προεδρείου στο Περιφερειακο Συμβούλιο Πελοποννήσου

Κοινοποίηση

Η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιόδου 2024 – 2028, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 στις 11:00 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεών του, στην Τρίπολη.

Η πρόσκληση της συνεδρίαση, που υπογράφεται από τον Στάθη Αναστασόπουλο, πλειοψηφήσαντα σύμβουλο του συνδυασμού του εκλεγέντος περιφερειάρχη στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, με θέματα:

Εκλογή των μελών του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Επιτροπής για την 1η θητεία της περιόδου 2024 2028, η οποία διαρκεί 30 μήνες και λήγει στο τέλος Ιουνίου του 2026.

Το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου θα συγκροτείται από:
α) τον πρόεδρο προερχόμενο από την παράταξη του εκλεγέντος περιφερειάρχη,
β) τον αντιπρόεδρο προερχόμενο από την παράταξη που αναδείχθηκε δεύτερη σε εκλογική δύναμη και
γ) τον γραμματέα, ο οποίος πρέπει να προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

Για την εκλογή των μελών του προεδρείου πραγματοποιείται για κάθε θέση φανερή ψηφοφορία, ο δε υποψήφιος για κάθε αξίωμα εκλέγεται εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν ο υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται.

Στη συνέχεια θα εκλεγούν τα 9 μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τον περιφερειάρχη ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιπεριφερειάρχη ως πρόεδρο και 8 μέλη, καθότι η Πελοπόννησος ανήκει στην κατηγορία περιφερειών με πληθυσμό από 300.000 έως 800.000 κατοίκους.

Από το 8 μέλη της επιτροπής τα 5 προέρχονται από την παράταξη της πλειοψηφίας και τα 3 μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, όλα δε τα μέλη εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία. Ως τακτικά μέλη εκλέγονται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία αντίστοιχα, οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών προτίμησης ανά κατηγορία. 

Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη κατά τη σειρά κατάταξής τους στην ψηφοφορία. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής θα εκλεγεί ο αντιπρόεδρος αυτής, προερχόμενος από τα μέλη της μειοψηφίας με φανερή ψηφοφορία.

Related posts

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου

Δήμος Άργους Μυκηνών: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εγγραφών μέσω σε ΕΣΠΑ σε βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Στα μυστικά του κόσμου της αγκινάρας μυήθηκαν οι σπουδαστες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου