panargolikos.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας: Αδικαιολόγητα χαμηλές οι τιμές στην Αργολίδα

Κοινοποίηση

Βασική αποστολή της ΔΕΣΑ είναι η αντικειμενική πληροφόρηση των γεωργών. Αποτελεσματικός και επιτυχημένος παραγωγός είναι αυτός που μπορεί να ξεχωρίζει τις φήμες και την παραπληροφόρηση και δεν τις υιοθετεί, ούτε τις αναπαράγει.

Η χθεσινή ανακοίνωση της «Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια» (AVA-ASAJA) στο freshplaza -που ακολουθεί- αποτυπώνει την πραγματικότητα για την τρέχουσα περίοδο και αναδημοσιεύεται για την αντικειμενική πληροφόρηση των παραγωγών.

Ευνοϊκές προβλέψεις για την Αγορά Εσπεριδοειδών

Σύμφωνα λοιπόν με την χθεσινή ανακοίνωση της AVA-ASAJA στο freshplaza «…είναι φυσιολογικό να υπάρχει επιβράδυνση στις αγορές πορτοκαλιών Navel, επειδή τα Χριστούγεννα μόλις έχουν μείνει πίσω και κατά τις πρώτες εβδομάδες του έτους υπάρχει λιγότερη εμπορική δραστηριότητα».

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, Η AVA-ASAJA αναφέρει ότι «…τα εσπεριδοειδή δεν θα υποστούν μειώσεις, καθώς η μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία, μαζί με τη χαμηλότερη γευστική ποιότητα των αιγυπτιακών πορτοκαλιών και τις τιμές ρεκόρ στη βιομηχανία χυμών δημιουργούν ένα ευνοϊκό σενάριο για τους παραγωγούς».

Ως εκ τούτου η AVA-ASAJA ζητά από τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών «να μην πανικοβληθούν, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρέπει να βιάζονται να πουλήσουν τις παραγωγές τους και ότι οι τιμές θα πρέπει να καθοριστούν σε αρκετά υψηλό επίπεδο για να καλύψουν το κόστος παραγωγής».

Στα 0,50€/kg τα Navel στην Ισπανία

Ενδεικτικό της καλή πορείας των τιμών στα εσπεριδοειδή είναι οι τιμές* των πορτοκαλιών Νάβελ στην Βαλένθια της Ισπανίας οι οποίες αυξήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στα 0,50€/kg, από 0,48€/kg την προηγούμενη. Σύμφωνα με το δελτίο τιμών παραγωγού της 08/01/2024 που εκδίδει το παρατηρητήριο τιμών της Αγοράς της Βαλένθια, οι τιμές* παραγωγού των Navel κυμαίνονται από 0,41€/kg έως 0,50€/kg και έχει ξεκινήσει η εμπορία των πορτοκαλιών Navel Lane Late, σε τιμές από 0,47€/kg έως 0,56€/kg. Πηγή: precioscitricos.com

*Συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα «κοπής» που επιβαρύνουν τον παραγωγό.

Αδικαιολόγητα χαμηλές οι τιμές στην Αργολίδα

Με βάση τα παραπάνω, αδικαιολόγητα χαμηλές διαμορφώνονται αυτήν την εβδομάδα οι τιμές παραγωγού στην Αργολίδα, με τα ΝΑΒΕΛ στα 0,31 έως 0,33 €/kg, τις ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΕΣ στα 0,50 έως 0,55 €/kg και τα ΝΟΒΑ: 0,40 €/kg.

ΔΕΣΑ: 0,31 €/kg ελάχιστη τιμή για τα ΝΑΒΕΛ

Η ΔΕΣΑ συστήνει στους παραγωγούς αυτοσυγκράτηση και να λάβουν υπόψη τους πως αν επιτρέψουν οι τιμές των ΝΑΒΕΛ να κατρακυλήσουν κάτω από τα 0,31 €/kg, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί το κόστος παραγωγής για να διατηρηθούν τα χωράφια παραγωγικά και την επόμενη χρονιά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: epitropicoop@gmail.com

Related posts

ΕΚΤΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΙΔΕΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΡΙΛΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝ/ΝΟ ΜΑΚΑΡΗ

Ο επιχειρηματίας Γιώργος Σκαρπέντζος υποψήφιος στο Άργος με την “Αλλαγη Πορείας”

Το “Άργος” θα προσθέσει νέα επιστημονικά δεδομένα για την εξιχνίαση της δημιουργίας του Σύμπαντος