panargolikos.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γαβρήλος: Αδιάφορη για τον κόσμο της Εργασίας η Κυβέρνηση – Κενές περιεχομένου οι προγραμματικές δηλώσεις

Κοινοποίηση

Με ανέξοδα καλέσματα προς τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς, αναγγελίες για μεταρρυθμίσεις χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό και αόριστες υποσχέσεις ότι θα ρυθμιστεί με κάποιο μαγικό τρόπο η εκμετάλλευση των εποχικά εργαζομένων, προσήλθε στο βήμα της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, αποδεικνύοντας περίτρανα…πως ο Μανωλιός δεν άλλαξε, απλά φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς.

Τέσσερα ήδη έτη διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και ακόμη δεν διαφαίνεται η βούληση να ρυθμιστεί η αγορά εργασίας δίκαια ούτε να στηριχθεί ουσιαστικά ο εργαζόμενος. Αντίθετα, εμμένει στο ίδιο ιδεολογικό μοτίβο βάσει του οποίου νομοθέτησε τα προηγούμενα χρόνια: αποψίλωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ), ρυθμίσεις που αφήνουν ανεξέλεγκτο το τοπίο της εργασίας ειδικά για τους νέους, επίθεση στην συλλογική διαπραγμάτευση, συνέχιση των αδικιών εις βάρος των συνταξιούχων και κούφια λόγια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από όλες τις κρίσεις που αυτή τη στιγμή βιώνει η Εργασία, η Κυβέρνηση ανήγαγε χθες το βράδυ ως προμετωπίδα το ζήτημα της άρσης της περικοπής της σύνταξης, για όσους συνταξιούχους εργάζονται. Δεν μας λέει όμως πώς αυτό το μέτρο θα συμβάλλει στον προεκλογικό της στόχο για περαιτέρω μείωση της ανεργίας μέσα στην επόμενη διετία, αφού είναι δεδομένο πως μια τέτοια κίνηση μειώνει τις ευκαιρίες για τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενώ συγχρόνως συντηρεί τα ποσοστά ανέργων άνω του 10%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ξεπάγωμα των αμοιβών των εργαζομένων από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Γενικολογίες ακούστηκαν και για το μείζον ζήτημα της γαλέρας των επισφαλών, κακοπληρωμένων και επικίνδυνων θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα που η αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων έχει φτάσει στο 13%, ο Υπουργός Εργασίας δεν βρήκε να πει τίποτα ουσιαστικό για το άναρχο καθεστώς εργασίας και εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, των νέων της «Μεγάλης Παραίτησης», των νέων του brain drain.

Τέλος, για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα η νέα Κυβέρνηση έταξε νέο μισθολόγιο, συνδεόμενο όμως με αξιολόγηση και αύξηση αμοιβών για όσους κατέχουν υψηλές θέσεις ευθύνης, έχοντας προφανώς στο μυαλό της τα golden boys στον ΕΦΚΑ, τα οποία βέβαια απέρριψε το ΣτΕ.

Αυτή η Κυβέρνηση που σε περιβάλλον εκτός Μνημονίων επέβαλλε τη θεσμοθέτηση δεκάωρης απασχόλησης χωρίς υπερωρίες, την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, την επιπλέον αποζημίωση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στις άκυρες απολύσεις, τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, την κατάργηση της 13ης Σύνταξης, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την αύξηση των εισφορών για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, έρχεται σήμερα να πείσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ότι έχει σχέδιο για την Εργασία.

Δυστυχώς, για την ΝΔ η Εργασία σημαίνει απορρύθμιση και κατάργηση κάθε θεσμικού εργαλείου υπεράσπισης των εργαζομένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από τον ρόλο και τη θέση που του έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί τον κόσμο της Εργασίας, θα διεκδικήσει αυξήσεις με γνώμονα τις ανάγκες των συνταξιούχων και των μισθωτών, θα μπει ανάχωμα σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, θα υπερασπιστεί μια αγορά εργασίας με ισότιμες και δίκαιες συνθήκες για όλους, ειδικά για τους νέους.

Related posts

Πανπελοποννησιακό Αγροτικό Συλλαλητήριο στην Τρίπολη

Τ. Λάμπρου: Τα θεσμικά μας αιτήματα για μία Ανεξάρτητη, Αποτελεσματική, Δημοκρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συλλήψεις σε Ναύπλιο και Άργος για ναρκωτικά και κλοπή