panargolikos.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Πουλάς: «Εκκενώνω – αποζημιώνω» η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Κοινοποίηση

Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για τη στήριξη των πυρόπληκτων είναι τα προβλεπόμενα μετά από καταστροφές τέτοιας έντασης, προφανώς είναι αναγκαία αλλά επιβεβαιώνουν όμως για άλλη μία φορά την προσκόλλησή της στο δόγμα «εκκενώνω – αποζημιώνω» και η ζωή συνεχίζεται μέχρι την επόμενη πυρκαγιά.

Επίσης καμία μέριμνα και ανακοίνωση για το ουσιαστικό ζητούμενο που είναι η αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών δηλαδή για τις μακροπρόθεσμες δράσεις με στόχο την επιστροφή των περιοχών στην «κανονικότητα.

Η χώρα μας κάθε χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διαχείριση πληθώρας φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και κρίσεων.Ειδικότερα οι πυρκαγιές είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και το οποίο αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης. Η προστασία από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση που αφορά όλους τους πολίτες, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και όλους τους κλάδους της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας. Προκειμένου να αναπτυχθεί και να μεταρρυθμιστεί αποτελεσματικά η Πολιτική Προστασία απαιτείται σωστή θεσμοθέτηση, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, προσωπικό με γνώσεις και δεξιότητες, κατάλληλα μέσα και υλικά και απαραιτήτως πολιτική ηγεσία η οποία να αντιλαμβάνεται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και να προβαίνει στη σωστή διαχείριση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα 4 προηγούμενα χρόνια και παρά την τραγική εμπειρία των πυρκαγιών στην Εύβοια το 2021 δεν προχώρησε σε καμία ολοκληρωμένη ενέργεια για την αποτροπή ή τον αποτελεσματικό περιορισμό των πυρκαγιών.

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές ενέργειες για την προστασία της χώρας από τις πυρκαγιές. Ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να εξασφαλίζει τη δομή, στελέχωση, λειτουργία και διαλειτουργικότητα των φορέων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με σαφείς αρμοδιότητες και ρόλους, να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές και να προβλέπει την συμβουλευτική αξιολόγηση και την υποστήριξη για την τακτική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. 

Η ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης κρίσεων, πέρα όμως από σχέδια και μηχανισμούς πρόληψης αντιμετώπισης κινδύνων και κρίσεων πρέπει να περιλαμβάνει και αξιόπιστους μηχανισμούς αποκατάστασης ζημιών, που δεν περιορίζονται στην χορήγηση επιδομάτων και αποζημιώσεων με βάση τις μικροπολιτικές επιλογές της εκάστοτε ηγεσίας, αλλά αποσκοπούν και στην μείωση της τρωτότητας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Πλαισίου Σεντάι του ΟΗΕ.

Related posts

”Δύναμη Προοπτικής”: Σήμερα η κεντρική ομιλία στο Λυγουριό

Δ.Ε.Σ.Α: Αυτές είναι οι τιμές παραγωγού στην Αργολίδα για Ναβαλίνες – Κλημεντίνες αυτή την εβδομάδα

Συνελήφθη 17χρονος που διέμενε σε ξενοδοχείο στο Ναύπλιο με ποσότητες κάνναβης