panargolikos.gr
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άργος – Abbeville: Εορτασμοί για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης

Κοινοποίηση

Οι φωτογραφίες που βλέπετε δεν είναι από κάποιο ελληνικό προξενείο ή πρεσβεία στο εξωτερικό. Όχι, Όχι! Είναι το Δημαρχείο της όμορφης πόλης του γαλλικού βορρά, της Abbeville, σημαιοστολισμένο με τα χρώματα της Ελλάδας στους περσινούς εορτασμούς (2022) για την αδελφοποίηση της πόλης με το Άργος.

 Εορτασμοί για τα 30 χρόνια της αδελφοποίησής της με το Άργος προετοιμάζονται και φέτος (2023) με περισσότερα ακόμη γαλανόλευκα χρώματα και πλούσιο πρόγραμμα. Ο τοπικός σύλλογος Abbeville Αrgos Amitié και ο Δήμος της πόλης τιμούν κάθε χρόνο την επέτειο της αδελφοποίησης η οποία, θυμίζουμε, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης στις 3 Μαΐου 1993 από τους τότε Δημάρχους των δυο πόλεων, τους αείμνηστους Δημήτρη Παπανικολάου και Jacques Becq. Οι αδελφοποιήσεις μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διατηρούν ένα σημαντικό πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό δίκτυο που ενισχύει τη γνωριμία μεταξύ ευρωπαίων πολιτών, διαμορφώνει ένα πλαίσιο πολύτιμης και πολυποίκιλης ανταλλαγής σε σειρά θεμάτων άμεσα συνδεδεμένων με τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποτελεί, ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, ένα σημαντικό στήριγμα αλληλεγγύης σε πολλά θέματα.

(Περισσότερα από 1000 σημαιάκια μπλε-άσπρα ράφτηκαν από το Σχολείο δεύτερης Ευκαιρίας της Abbeville για την επέτειο των 30 χρόνων αδελφοποίησης).

Για τα 30 χρόνια της αδελφοποίησης των δυο πόλεων, στην Abbeville προετοιμάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την «Ελληνική Εβδομάδα» που θα γίνει από 16 έως 25 Μαΐου με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Συναυλίες και μουσικές συναντήσεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, χώρων, γεγονότων, προγραμμάτων, κινηματογραφικές παραγωγές με θέμα την Ελλάδα και ποικίλες εκθέσεις (βιβλίων, φωτογραφιών, κλπ) είναι μερικές από τις εκδηλώσεις του πλούσιου όσο και τιμητικού προγράμματος για το Άργος, την Αργολίδα και την Ελλάδα που προετοιμάζουν οι Γάλλοι φίλοι μας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων άτομα και φορείς της Abbeville συμμετέχουν ώστε να στεφθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις της «Ελληνικής Εβδομάδας». Χαρούμενη και συγκινητική είναι η προετοιμασία του σημαιοστολισμού από το Δήμο της πόλης και ιδιαίτερα η συνεργασία του «Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της Abbeville», για το σκοπό αυτό. Έτσι, οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας» της πόλης ανέλαβαν με τη βοήθεια δυο μοδιστρών, να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες κοπτοραπτικής και να καλύψουν το Δημαρχείο και ένα άρμα για το τοπικό καρναβάλι με τα χρώματα της Ελλάδας, φτιάχνοντας σημαιάκια. Η υπεύθυνη του σχολείου Christelle Morin σημειώνει με χαρά πως οι μαθητές θα κατασκεύαζαν ένα σημαιοστολισμό σε 50 μέτρα μήκος. Τελικά, ξεπερνώντας το αρχικό πλάνο, κατασκεύασαν ένα σημαιοστολισμό 500 μέτρων με 1060 σημαιάκια άσπρα και μπλε. Ταυτόχρονα, δημιούργησαν ένα μικρό εργαστήριο κοπτοραπτικής μιας και για τις/τους περισσότερους μαθητές η διαδικασία αυτή αποτέλεσε μια πραγματική ανακάλυψη!

(Οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας με την καθηγήτριά τους και τις δυο εθελόντριες μοδίστρες)

Ανάμεσα σε πολλές άλλες εκδηλώσεις σημειώνω τον παιδότοπο που θα ανοίξει στους «Κήπους του Άργους», ένα κεντρικό πάρκο της πόλης μέρος του οποίου έχει αφιερωθεί στο Άργος από το 1993 και στον οποίο θα γίνουν διάφορες δράσεις για τα παιδιά. Έκθεση για τη «Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά» και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με την Καίτη Γρατσέα στο πιάνο. Κινηματογραφικές ταινίες για παιδιά και ενήλικες, συνάντηση-συζήτηση με τη συγγραφέα λογοτεχνίας μυστηρίου Σοφία Μαυρουδή και φυσικά, η συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης στο οποίο ο Δήμαρχος της Abbeville θα προσφέρει ένα ποτήρι κρασί τιμώντας την Ελλάδα και το Άργος.

(από αριστερά: ο Πρόεδρος του Συλλόγου Abbeville Argos Amitié, αρχαιολόγος Laurant Sauvage και ο Δήμαρχος της πόλης Pascal Demarthe μέλη και φίλοι του Συλλόγου στην εναρκτήρια συνάντηση των εορτασμών του 2022).

Θα θυμίσω με την ευκαιρία αυτή πως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Abbeville Argos Amité ο αρχαιολόγος Laurent Sauvage και μια δυναμική ομάδα πολιτών (Elizabeth Sacquepee, Jean-Francois Cocquet, Odile & Robert Molinier και πολλοί άλλοι που θα τους αδικήσω χωρίς ονομαστική αναφορά) της πόλης στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τη σχέση των δυο πόλεων όχι απλά με τη διοργάνωση μιας εβδομάδας, αλλά με πληθώρα δράσεων. Αρκετές από τις μελλοντικές θα γνωστοποιηθούν στη συνέχεια. Αναμένουμε και από το Δήμο Άργους την ίδια ευαισθησία κάτι που θα μπορούσε μόνο θετικά να προσφέρει στην ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής.

Related posts

Τάσος Λάμπρου: Το ζητούμενο είναι οι προτάσεις

Προμήνυμα νίκης τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Δημήτρη Καμπόσου!

Κορωνοϊός Αργολίδα: Που θα γίνονται rapid tests από 27/3 έως και 2/4