panargolikos.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξαρθρώθηκε δίκτυο παιδικής πορνογραφίας και revenge porn με μέλη και στην Πελοπόννησο – Δικογραφία για 32 άτομα

0ad4413bbd27f1514af3fe744a298fb2 Generic
Κοινοποίηση

Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άρχισε αθόρυβα να διερευνά μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί δικογραφία για 32 άτομα, εκ των οποίων οι έξι συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Η μεγάλη επιχείρηση φέρει την κωδική ονομασία «Συγκοινωνούντα Δοχεία» και αυτό διότι οι κατηγορούμενοι για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την στεγανοποίηση της παράνομης και εγκληματικής δράσης τους είχαν βάλει ως όρο ο κάθε νέος στο δίκτυό τους να εισέρχεται κατόπιν πρόσκλησης -τύπου σύστασης- από άλλον χρήστη.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο ethnos.gr συστάθηκε μία επίλεκτη ομάδα αστυνομικών οι οποίοι με τη μέθοδο της ανακριτικής διείσδυσης κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πιο σκοτεινές πλατφόρμες.

«Όλη αυτή η έρευνα ξεκίνησε μετά από διάφορες πληροφορίες που έφτασαν σε εμάς τις οποίες συνδυάσαμε με δημοσιεύματα και καταγγελίες θυμάτων βάσει των οποίων είχαν εκτεθεί επίμαχες φωτογραφίες τους από πρώην ή από αγνώστους», δηλώνει στο ethnos.gr αστυνομικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που συμμετείχε στις έρευνες.

«Οι αστυνομικοί που στελέχωσαν την συγκεκριμένη ομάδα ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες προκειμένου να μπορέσουν να εισχωρήσουν σε αυτές τις πλατφόρμες. Έκαναν κανονική είσοδο, δημιούργησαν λογαριασμό και πλήρωσαν την απαιτούμενη συνδρομή για την απόκτηση αυτού του υλικού. Ανάλογα με την πλατφόρμα και το υλικό η συνδρομή ήταν από 5 έως 35 ευρώ η εγγραφή», προσθέτει.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει για την Ελλάδα και η επιτυχία εκτός των άλλων έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι διαχειριστές αυτών των πλατφορμών και όχι απλοί χρήστες», συμπληρώνει.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών καθώς και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Συγκοινωνούντα Δοχεία” για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων και της εκδικητικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -σε βάρος 32 ατόμων (31 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός), από τους οποίους οι 6 συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για πορνογραφία ανηλίκων και εκδικητική πορνογραφία, μέσω διαδικτύου.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, από την ενδελεχή διερεύνηση και πολύμηνη ανάλυση των οποίων προέκυψε ότι, χρήστες του διαδικτύου, διατηρούσαν πρόσβαση σε διακομιστές (servers) δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και διακινούσαν μεγάλο όγκο εγχώριου και διεθνούς υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και εκδικητικής πορνογραφίας ανηλίκων και ενηλίκων.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους:γνωστοποιούσαν το υλικό που κατείχαν και ζητούσαν επικοινωνία μέσω προσωπικών μηνυμάτων, προκειμένου να πωλήσουν ή να ανταλλάξουν τα επίμαχα αρχεία, για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα, δημοσίευαν απροκάλυπτα μέρος του υλικού ή ακόμη και τα ονοματεπώνυμα των ανηλίκων ή ενηλίκων θυμάτων για τα οποία διέθεταν σχετικό πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις γνωστοποιούσαν την πόλη διαμονής των θυμάτων ή αντιστοίχιζαν το υλικό που κατείχαν σε άλλα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να είναι δυνατή και η μελλοντική, απευθείας επικοινωνία των παραληπτών με τα θύματα και να τα εκβιάσουν για τη λήψη χρηματικών ποσών ή για επιπλέον υλικό, εμπλούτιζαν και ανανέωναν τακτικά το συνολικό επίμαχο υλικό των θυμάτων, ώστε να είναι πρόσφορη η διαρκής αγοραπωλησία ή/και ανταλλαγή του σε όλους τους διακομιστές.

Το ανωτέρω υλικό διέθεταν έναντι χρηματικών ποσών που κυμαίνονταν από 5 ευρώ έως 35 ευρώ, ώστε οι χρήστες κατά περίπτωση να αποκτούν:πρόσβαση σε όλο το υλικό που ήταν αποθηκευμένο σε κάθε διακομιστή, πλήρη πρόσβαση σε κλειδωμένα κανάλια όπου βρισκόταν ομαδοποιημένο το ανωτέρω υλικό και κατηγοριοποιημένο βάσει προσωπικών στοιχείων θύματος ή ανά περιοχή κατοικίας του και
δυνατότητα να «κατεβάσουν» όλο το επίμαχο υλικό μέσω υπερσυνδέσμων.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας και ακολούθησε έρευνα με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών σε κανάλια των διακομιστών και στο πορνογραφικό υλικό το οποίο είχε αποθηκευτεί τοπικά ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς με σκοπό τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το Τμήμα Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και με την εταιρία νεφοϋπολογιστικών λογαριασμών, όπου δημοσιεύτηκαν οι επίμαχοι υπερσύνδεσμοι, απ’ όπου προέκυψαν ηλεκτρονικά ίχνη και στοιχεία για τους χρήστες – διαχειριστές και τους χρήστες – επισκέπτες των διακομιστών.

Τα δεδομένα αυτά τέθηκαν εκ νέου υπόψη της Εισαγγελίας και από την περαιτέρω αλληλογραφία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου προέκυψαν τα στοιχεία των εμπλεκομένων ατόμων ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας τους.

Από τις επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή έτερων αστυνομικών υπηρεσιών το διάστημα από 16 Ιουνίου 2023 μέχρι 26 Ιουνίου 2023 σε οικίες των εμπλεκομένων (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Χαλκιδική, Δράμα, Κομοτηνή, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Αλιβέρι, Θήβα και Ρόδο) συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

32- κινητά τηλέφωνα,
39- σκληροί δίσκοι Η/Υ,
3- φορητά μέσα αποθήκευσης (USB),
2- κάρτες μνήμης, τύπου SD,
11- φορητοί Η/Υ και
tablet.

Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ατόμων στην υπόθεση, ενώ σε πολλά από αυτά βρέθηκε τοπικά αποθηκευμένο ή σε νεφοϋπολογιστικούς λογαριασμούς, πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) αναγνωρισμένων – ταυτοποιημένων ανηλίκων θυμάτων και εκδικητικής πορνογραφίας ενηλίκων, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτοποιήθηκε ότι πωλήθηκε σε έτερους χρήστες, έναντι συγκεκριμένων εμβασμάτων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πράξεις για τις οποίες έξι (6) άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 30 ανήλικα θύματα, ηλικίας 13 έως 17 ετών καθώς και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Related posts

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πριν το Πάσχα η εγκατάσταση εργολάβου για τη σύνδεση της Αργολίδας με τον Α7

Πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στο Ναύπλιο

Σύλληψη 20χρονου στο Ναύπλιο με ηρωίνη

Ομάδα Σύνταξης