panargolikos.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές

Κοινοποίηση

Ουπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στο ετήσιο Φόρουμ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «Επανασχεδιασμός του Χάρτη των Ελληνικών Εξαγωγών, οι Χώρες-Στόχοι των Ελλήνων Εξαγωγέων», όπου και μίλησε για το γεγονός ότι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Ελλάδος να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, πως την περίοδο 2009-2010 ο συνολικός όγκος εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ ήταν κάτω από 10%. Σήμερα, βρίσκεται πάνω από 23%, γεγονός που καταδεικνύει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξαγωγές χωρίς αύξηση των εισαγωγών, λόγω των πρώτων υλών, αλλά, όπως πρόσθεσε, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο μέλλον με την αυξητική συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και κατ’ επέκταση, στη μείωση του κόστους ενέργειας που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

«Οι εξαγωγές μας», όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «έχουν μεγάλο περιθώριο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσο ανεβαίνει στο ενεργειακό μείγμα η πράσινη και φτηνότερη ενέργεια, και μέσα στην επόμενη πενταετία η βιομηχανία θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λαμβάνοντας φτηνότερο ρεύμα».

Επίσης, επανέλαβε ότι σύντομα ξεκινάει ένα νέο πρόγραμμα 700 εκατ. ευρώ για πράσινη ενέργεια στις ΜμΕ.

Ανεμογεννήτρια
Από την πλευρά της, στην έναρξη του συνεδρίου, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε πως «όλα δείχνουν πως οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας» αν και πρόσθεσε ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Η πρόεδρος υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα και εκτίμησε ότι οι εξαγωγές μας φέτος μπορούν να φτάσουν στα 70 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε ότι πέρυσι οι εξαγωγές μας, για άλλη μια χρονιά, σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Ανήλθαν σε 54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ το 2021, με αύξηση 36,7% σε σχέση με το 2021, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

Η κ. Σακελλαρίδη έδωσε έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, για την αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών, για την επέκταση σε νέες αγορές και για τη διερεύνηση των ευκαιριών στις υφιστάμενες αγορές που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς.

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023
Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην έναρξη του συνεδρίου, αναφέρθηκε στο «διττό στοίχημα» που «η χώρα μας κέρδισε το 2022» καταγράφοντας «θετική πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη».

Παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Φραγκογιάννης εξήγησε ότι «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ούτε και είναι υπερβολή να πούμε ότι, με εξαγωγές που φτάνουν τα 74 δισ. ευρώ και άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, τους στρατηγικούς δηλαδή στόχους της Οικονομικής Διπλωματίας», ενώ, παράλληλα, πρόσθεσε ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στον ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών και στα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εξαγωγείς, ενώ υπογράμμισε ότι προχωράει η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών εξαγωγής για περιορισμό της φυσικής παρουσίας του συναλλασσόμενου στο τελωνείο. «Η αύξηση των τελωνειακών εσόδων μας οδηγεί στον μεγαλύτερο στόχο των 16 δισ. ευρώ για το 2023» όπως είπε.

Εξαγωγές με πλοίο
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, σημείωσε ότι στόχος είναι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στο έργο του Υπερταμείου, ενώ ειδικά για το κομμάτι της εξωστρέφειας γνωστοποίησε ότι, ήδη, υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχα ταμεία άλλων χωρών προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και ειδική αναφορά έκανε στο αντίστοιχο «ταμείο» της Ουκρανίας το οποίο περιλαμβάνει 3.600 δημόσιες εταιρείες, οι οποίες θα ιδιωτικοποιηθούν όταν τελειώσει ο πόλεμος και στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης «θέλουμε να είμαστε παρόντες», όπως σημείωσε. Τέλος, σημείωσε ότι στόχος του Υπερταμείου είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 15% όλων των θυγατρικών του.

Η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος Enterprise Greece, Βίκη Λοΐζου, ανέφερε ότι 270 δράσεις, από τις συνολικά περισσότερες από 600 δράσεων που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2023, αφορούν απευθείας τους εξαγωγείς.

Η οικονομία μπορεί να ωφεληθεί 1,35 δισ. ευρώ από την επαναλειτουργία των ναυπηγείων
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου, ανέφερε πως «ο εξωστρεφής μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας συνθήκη, αν θέλουμε στα επόμενα χρόνια να έχουμε ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη». «Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΒΕΑ», όπως είπε, «χτίζει μια ‘’εργαλειοθήκη’’ η οποία καλύπτει κάθε βήμα της εξαγωγικής προσπάθειας, από την επιχειρηματική πληροφόρηση και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, μέχρι τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι στην καλλιέργεια της εξαγωγικής κουλτούρας θα πρέπει να ενυπάρχει και το ψηφιακό στοιχείο, ενώ υπογράμμισε ότι 1,35 δισ. ευρώ μπορεί να ωφεληθεί η οικονομία από την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και από τον κλάδο εφοδιασμού και εξοπλισμού πλοίων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι αναμένεται στη χώρα μας μία σειρά νέων επενδυτικών funds, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από υπάρχουσες αλλά και καινούργιες ομάδες διαχειριστών.

newsbeast

Related posts

ΑΔΜΗΕ: Έσπασαν το φράγμα των 10 γιγαβάτ οι ΑΠΕ

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε «εκπνέει» η προθεσμία πληρωμών

Στο κόκκινο τρεις Δήμοι της Αργολίδας – Αντιμετωπίζουν ζήτημα χρεωκοπίας